Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Co jsem dělal na jaře 2022

V březnu jsem se málem udusil. Zánět v průdušnici. Naštěstí mě potomci včas dopravili do nemocnice, kde mě ranhojiči rozdýchali a napumpovali antibiotiky. Takže žiju, ale žádná sláva to není. Hrát scrabble ovšem můžu.

Jiří Žáček

Začátkem června jsem autogramiádoval na libereckém Festivalu dětského čtenářství.

Jiří Žáček na libereckém Festivalu dětského čtenářství

A koncem června jsem podepisoval knížky na Světě knihy, který tentokrát probíhal ve stanech. Na stánku vydavatelství Šulc-Švarc jsem se potkal s nakladatelkou Veronikou Baštovou, redaktorem Jirkou Korejčíkem, výtvarnicí Veronikou Balcarovou, prozaičkou Ivetou Svobodovou a dalšími.

Jiří Žáček na Světě knihy

Na stánku Edice ČT jsme se sešli s režisérem večerníčku Kdopak by se čertů bál Jiřím P. Miškou a výtvarníkem Luďkem Bártou.

Jiří Žáček na Světě knihy

Při křtu knihy limeriků Vlastimila Šantrocha Shaalendář v kavárně Ka-Sha-Fé jsem byl pověřen rolí kmotra; na fotce dělám třetího básníkům Radkovi Lehkoživovi a Radaně Šatánkové.

Jiří Žáček Při křtu knihy limeriků Vlastimila Šantrocha Shaalendář

Se šansoniérkou Renatou Drössler jsme se fotili na obálku LP desky Motýl něhy uletí, která vyjde co nevidět. S fotoaparátem čaroval Jiří Šujanský. Focení je makačka!

Jiří Žáček se šansoniérkou Renatou Drössler

V Hudebním divadle v Karlíně měl 20. června premiéru muzikál O ztraceném slabikáři s mými texty. Vystoupilo v něm mnoho dětí a bylo to představení z rodu velikolepých.

Premiéra muzikálu O ztraceném slabikáři

Na jaře také vyšla knížečka V pravěku bylo blaze člověku, ilustrovaná Veronikou Balcarovou. Kdyby si někdo chtěl tohle rozmarné vyprávění o prvních lidech na planetě Zemi poslechnout v sugestivním podání Vlastimila Brodského, najdete ho na tomto webu na Audiokoutku, v souboru Pohádky.

Jiří Žáček s knihou V pravěku bylo blaze člověku

Sobě a milovníkům poezie pro radost jsem si vydal bibliofilii Apollinairových básní v mém překladu pod názvem Písně nemilovaného. Ty překlady původně vyšly v minulém tisíciletí v obsáhlé antologii Velké trojhvězdí (Apollinaire + Eluard + Prévert), ale po té už ani pes neštěkne (kéž bych se mýlil), proto jsem se na chvíli změnil ve vydavatele. Apollinaire za to rozhodně stojí.

Bibliofilie Apollinairových básní Písně nemilovaného

Před chvílí na mě z počítače vyskočily Tři kuchařské recepty, psané před časem pro kuchařku profesora Pavla Vašáka. Na věčnou slávu nejlepšího máchologa a chlapíka s vytříbeným smyslem pro humor si něco uvařte, ať vám chutná!

Jarní životabudič aneb česnečka proti upírům

Do vývaru z hovězího masa (jsi-li kujón, uvař bujón) přidej nakrájené maso, uvařené brambory a hlavně česnek s natí. Povař krátce, jen co zesklovatí. Čím víc česneku, tím líp!
Vhodný pro duši i pro tělesnou schránku k probuzení ze zimního spánku, jakož i proti upírům a chandře nebo splínu.

Škubánky jedna báseň

Placky ze škubánkového těsta osmažíme na jedné straně a po obrácení každou obložíme plátkem šunky a kouskem sýra, který se během dosmažení pěkně roztaví. Smaž na sádle či oleji co nejpomaleji!
A co zvolit za přílohu? Inu – houby v octě, okurečky, čerstvou zeleninu.
Protože jsi člověk a ne pes, nežer, nýbrž labužnicky jez!

Káva Mon amour

Čerstvě mletou kávu rozděl do dvou šálků.
Nevař vodu z vodovodu, nýbrž minerálku.
Vař ji s láskou na svatého Dyndy,
jinak získáš jenom koflík bryndy!
Třikrát přelij kávu, která zpění
v nápoj lahodný jak políbení.

A poněvadž je dnes 1. červenec a před námi jsou prázdniny, na něž jsme se jako školáci těšili přímo nezřízeně, končím už tradičně šrámkovským: Léto budiž pochváleno!

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní