Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Jaro / léto 2008

Na naší studni ráno hvízdal kos.
Jde jaro, jde jaro…

napsal Karel Toman ve svých Měsících. Jak by asi vypadala varianta jeho Března, kdyby jejím lyrickým hrdinou nebyl okouzlený venkovan, ale dnešní obyvatel pražského činžáku?

Možná kos hvízdal. Nebo špaček? Sorry,
copak tu havěť poznám po hlase?
Od rána venku řvaly kompresory
a Zlatý slavík v rozhlase…

Dál nepíšu, přečtěte si raději Tomanovy Měsíce (je to jen tucet básní) a nestyďte se, že jste staromódní. Nejste, opravdová poezie nestárne. A při tom čtení otevřete okno, třeba venku – i přes to burácení motorů - hvízdají kosi.

Já jsem jaro oslavil dvěma knížkami. Nakladatelství Šulc-Švarc vydalo nový výbor z mých starších i novějších humoristických básniček, nazvaný Kdo se směje naposled…, a Český klub poslal do světa reedici divadelní komedie Ptákoviny podle Aristofana. Obě knížky zdobí ilustrace Adolfa Borna.

Foto JŽ s Mikešem

O knize Kocour Mikeš představuje Josefa Ladu jsem se zmiňoval posledně. Napsal jsem do ní tři desítky básniček – jednu z nich vám předkládám k přečtení. I s obrázkem. Ať se vám líbí!

Kocour Mikeš, strana 171

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.