Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Podzim / zima 2009

Někteří lidé, jako třeba Ludvík Vaculík, mají svoji planetku. Jihočeští astronomové před lety pojmenovali nově objevenou planetku po svém oblíbeném spisovateli. Já mám zase svoji květinu – pěstitelé jiřinek Jan a Věra Dvořákovi ze severočeské Raspenavy před pár lety pojmenovali jednu ze svých nových krasavic po mně. Račte si jich prohlédnout celý puget! Pěkné, že?

Kvetina

Co jsem dělal v létě? Měl jsem autogramiádu na pražském veletrhu Svět knihy, ve Vratislavicích a v Brně, pobýval jsem na kursu tvůrčího psaní v Luhačovicích, se ženou a vnučkami jsem si odskočil na Šrámkovu Sobotku (jsou k vidění na fotce s Humprechtem v pozadí) a s Albatrosem do Pohádkového Jičína.

Žena s vnučkami

Jinak jsem celé léto sloužil jako strážce majáku – nikoli u moře, ale na chalupě ve Frýdlantu. Maják jsem si pořídil malý, přiměřený mým příjmům i ambicím, což má tu výhodu, že ho na noc můžu zamknout v chalupě.

Strážce majáku

Mé houbařské inventury lesů v podhůří Jizerek dopadly katastrofálně – kde jsem loni nosil z lesů košíky hřibů, tam jsem letos paběrkoval. Všecko špatné je k něčemu dobré - protože jsem nemusel houby čistit, sušit a zavařovat, zbylo mi víc času na psaní. Připojuji pár malých ukázek, pět nových sonetů najdete v rubrice Ukázky/Poezie.

Domácí úkol
(Jak to bylo s neandertálci)

Dlouho jsme si namlouvali, že neandertálci vyhynuli proto, že byli hloupější než my, Hominis sapientis. Stanisław Lem v knize esejů Sex Wars vychází z mnohokrát ověřené skutečnosti, že neandrtálci měli větší lebky než my, a vyslovuje odvážnou hypotézu: Neandrtálci vyhynuli právě proto, že byli inteligentnější než my. Vyšší inteligence je strategickou nevýhodou, neboť člověka činí méně závislým na ostatních, na kolektivech, davech, hordách – a v lidských dějinách prosperovaly, vítězily a přežívaly právě semknuté hordy průměrných.

To ví přece každá ženská, že výhodnější je být hloupá než chytrá, souhlasí s Lemem moje manželka – proto má inteligentní žena s hledáním kvalitního partnera stokrát víc problémů než primitivní puťka.

A co politika? dodávám já – v té daleko spíš uspěje velkohubý primitiv než pochybující intelektuál; filosof na trůně, jako třeba Masaryk, je pouhá výjimka potvrzující pravidlo.

Plyne z toho nějaké poučení? Jak by ne: Až vás vyhodí ze školy, až vám šéf dá padáka, až vám každý řekne, že jste idiot, nezoufejte – svět patří vám! Hloupá děvčata se šťastně vdají za úspěšné muže, kteří uspějí právě proto, že jsou dostatečně zabednění. A budou-li jejich potomci po rodičích, jejich rod nikdy nevyhyne.

Domácí úkol
(Hamburger z Američana)

Američtí ochránci zvířat natočili v Japonsku pomocí skrytých kamer tzv. lov na delfíny. Při tomto krvavém masakru pravidelně zahynou stovky delfínů, jejichž mrtvoly putují do mrazáků japonských supermarketů. Během sezóny zabijí „rybáři“ přibližně 23 tisíc obětí. Dokumentární film The Cove (Zátoka) vzbudil v USA a v Evropě veliké pozdvižení, neboť u nás na Západě už nějakou dobu vnímáme zabíjení sympatických inteligentních savců téměř jako vraždění neviňátek. Japonská vláda vydala prohlášení, že na zabíjení delfínů nevidí nic špatného. Zdůvodnila to kulturními rozdíly. Tím se ovšem dá zdůvodnit i kanibalismus.

Masožravci, mezi něž patřím, se musejí něčím živit, ale věřím, že řadový Japonec si v restauraci po zhlédnutí tohoto dokumentu biftek z delfína neobjedná, stejně jako si neporučí hamburger z Američana nebo řízek z Evropana. Že by nějaký pokrok přece jen existoval?

Domácí úkol
(Potíže s pokrokem)

Na schodiště v našem činžáku namontovali automatické spínače. Není třeba hnout prstem, spínač rozsvítí, a když přejdete, zhasne. Ať žije pokrok! Potíž je v tom, že automatický spínač je mnohonásobně poruchovější než ten předchozí, obyčejný. A tak je to se všemi vynálezy, díky kterým nemusíme ani hnout prstem. Proč vlastně máme omezit pohyb na minimum? Čím víc pohybu, tím lépe pro naše zdraví. Čínský mudrc Su Tung-pcho před tisíci lety pravil: „Jezdit vozem znamená brzy zchromnout.“ A my začínáme vozit na skutečných i virtuálních povozech nejen svá zlenivělá těla, ale i své zlenivělé mozky

Domácí úkol
(Zlepšete si angličtinu)

„Zlepšete si svou angličtinu!“ vyzývá nás plakát kterési jazykové školy. To je nepochybně chvályhodná starost – proč máme před Evropou vypadat jako troglodyti? Ještě by nám měl někdo připomenout, abychom si zlepšili svou mateřštinu. Především ti, kdo promlouvají k národu - televizní hlasatelé, novináři, hvězdy šoubyznysu. A nejvíc politikové, jejichž veřejné promluvy jsou až na pár čestných výjimek naprosto otřesné. Svými vyjadřovacími schopnostmi by se diskvalifikovali i při výběrovém řízení na ponocného v Makotřasích. Pokud jim nevadí, že mluví jako troglodyti, měli by vědět, že občany to demoralizuje. My občané předpokládáme, že kdo mluví jako primitiv, nepochybně tak také myslí.

A protože mi nakladatelství Šulc-Švarc právě vydává reedici sbírky básní Papírové růže ilustrovanou kolážemi Kateřiny Bobkové, vítám knížku na svět a přeju jí dobré a věrné čtenáře!

Papírové růže

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.