Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Podzim / Zima 2010

Co právě dělám? Co asi? Vzpomínám na léto a na podzim.

Mejdan na zahradě

V sobotu 19. června pořádal Alois Marhoul na své zahradě hojně navštívený poetický mejdan, na kterém uděluje tzv. Mobelovu cenu. Letos ji udělil mně za knížku Třetí poločas. Oproti Nobelově ceně má ta Mobelova několik plus: nikdo vám ji nezávidí, nemusíte pro ni do Stockholmu, ale jen do Čísovic, nemusíte se tvářit smrtelně vážně a místo celebrit tam potkáte sympatické mladé lidi, praštěné poezií a uměním. Součástí ceny je keramické prasátko s almužničkou vybranou mezi přítomnými - a pak že poezie nic nevynáší! Na snímku je Lojza Marhoul první zprava, vlevo Luboš Brožek.)

Mejdan na zahradě

Pavol Janík přeložil moje Pijanské desatero do své mateřštiny – při čtení se doporučuje zapíjet dobrým vínem.

Pijanské desatoro

Prvý pohár to je dávka zdravia,
ktorou ľudia čokoľvek vždy slávia.
    Keď sa druhý pohár na stole skvie,
    prestaneme myslieť na celý svet.
Potom pozdvihneme pohár tretí,
po ňom do duše nám šťastie vletí.
    Štvrtý pohár iste nie je veľa,
    načerpáme odvahu a elán.
Piate čaše k ústam sa nám sklonia,
nad nami už krúžia nežné loná.
    Čo nám teraz vraví čaša šiesta?
    Laxne pijúcich raz osud strestá.
Keď si vychutnáme čašu siedmu,
vášne si nás do pazúrov vezmú.
    Ôsmy pohár vypijú už len tí,
    ktorí ozaj nie sú abstinenti.
Po deviatom drinku sa s tým ráta,
že už sú si všetci ľudia bratia.
    Desiaty nás pošle do nirvány,
    pime, až kým nepríde svit ranný.
Keby vo vás vyhasínal plameň,
budem piť aj za vás všetkých.
    Amen.

Prázdniny jsme si neužívali ani na Havaji, ani na Kanárech, ani v Tatrách, ale na chalupě ve Frýdlantu. Hlavně já.

Jiří žáček

Jiří žáček

Jiří žáček

Jiří žáček

Jiří žáček

Aby to nevypadalo, že na konci světa se nic neděje, přikládám momentky ze srpnové povodně, která zatopila půl Frýdlantu. Člověk by nevěřil, že ho může vyplavit velká voda, když má chalupu na kopci – a ona může!

Povodeň

Povodeň

Dopis z Frýdlantu

Na konci světa, kde lišky dávají dobrou noc česko-německo-polsko-romsky, je spisovatel podobná kuriozita jako dvouhlavé tele. Taková profese připadá domorodcům neuvěřitelná - psát přece umí každý. A že by se tím někdo mohl živit? Podle mého otřískaného jedenáctiletého escorta je navíc zřejmé, že spisovatelské řemeslo nijak zvlášť nevynáší. Tady ovšem nevynáší skoro žádné řemeslo.

Hranice se sice před 20 lety otevřely, ale místo prosperity sem z bývalé NDR prosákla nezaměstnanost, zkrachovalo několik zdejších fabrik a mnoho domorodců se ocitlo v opravdové existenční nejistotě. Například soused pokrývač musí ke svému povolání ještě chovat krávy, aby se jakž takž uživil. Jestli tu něco skutečně prosperuje, pak to jsou herny, kterých je v městečku bezpočet. Kdo v nich utrácí peníze, ví bůh, a jak k nim gambleři přišli, to neví ani bůh, který jinak ví všechno.

Kultura je tu jen onou třešničkou na dortu, nepatřičným luxusem, na který si občané musejí nejprve vydělat. Je tu knihovna (ale děti prý přestávají číst) a kino (ale hraje téměř bez výjimky třetiřadé akční dryjáky, a když výjimečně dávají film, který neuráží, u pokladny se sejdeme tři a jsme šťastní, když se promítá). Čas od času se koná výstava na radnici a párkrát za sezónu koncert na zámku. Nebýt populární Frýdlantské jazzové dílny, která sem na pár prázdninových dní vnese bohémskou atmosféru, člověk zhýčkaný Prahou by mohl říci: typická maloměstská poušť, kde lidem nakonec nezbývá nic jiného než televizní samohana. Zvlášť když letošní velká voda vytopila knihovnu, kino i výstavní síň a Jazzovou dílnu rovnou zrušila.

Srpnová povodeň zatopila centrum Frýdlantu, propasírovala se historickým náměstím vyparáděným novými fasádami a víc než tisícovku obyvatel vyhnala z domovů. Říčka Smědá, která se obvykle dá přejít suchou nohou, předvedla obyvatelům Frýdlantu i sousední Raspenavy, co je tisíciletá voda. A lidé v postižených obcích zase předvedli, že když je nejhůř, umějí si vzájemně pomáhat. Na rozdíl od hasičů a záchranářů naši politikové příliš nebodovali. Před televizními kamerami sehráli vděčné role starostlivých mocnářů a vzápětí odfrčeli, aby o kus dál jiným trosečníkům slíbili pomoc, která dorazí pozdě anebo vůbec. Místní všeumělové naštěstí ovládají kdejaké řemeslo, a kdyby tu přistálo porouchané UFO, dokázali by ho opravit třeba jen kapesním nožem a vlásenkou.

Člověku se vnucuje bonmot, že živelním pohromám se na Frýdlantsku daří lépe než kultuře. Když o tom přemýšlím v jediné zdejší slušné kavárně, kárám se: A proč se tím vlastně zabývám? Nejsem Pánbůh, ani ministr kultury. Já to nevyřeším. Skoro všechna česká města, a nejen ta vzdálená od centra, přestala být kulturně soběstačná. Kdeže jsou staří dobří zapadlí vlastenci! Estrády pražských umělců kočujících po vlastech českých jsou jen obživlé televizní show. Jedině tam, kde si lidé uchovali tvořivost a chuť sdílet ji se svými spoluobčany, kde fungují ochotnické spolky, amatérské kapely, výtvarné a taneční kroužky, případně bratrstva psavců, jedině tam se pěstuje autentická kultura. V takových obcích lidé umějí žít pospolitě. V čase žraločí konkurence je ovšem slovo pospolitost podezřele staromódní…

Po třetím panáku přestávám hloubat. Tak jako si místní lidé umějí poradit s povodňovými škodami, poradí si i s kulturním deficitem. Určitě jsou mezi nimi vášniví čtenáři, někteří možná muzicírují, další třeba hrají vnoučatům loutkové divadlo. Přinejhorším si za kulturou zajedou 25 kilometrů do Liberce nebo Jablonce. A pokud žádnou kulturu nepotřebují, ať si spánembohem zapnou debilizátor. Na lidech samotných záleží, jestli chtějí být pasivními konzumenty „kulturních produktů“, anebo kreativními režiséry vlastních životů.

Jiří Žáček
(Literární noviny 40/2010)

Po Havaji a Kanárech se mi přece jen zastesklo, když se v půli října do Jizerek vplížily mrazy. Ukázalo se, že s otužilými sudetskými domorodci se my zhýčkaní Pražáci nemůžeme měřit, proto jsme před nastávající dobou ledovou zbaběle uprchli do Prahy, k teplému ústřednímu topení a vymoženostem civilizace.

Frýdlant

Ale vždyť já jsem se zapomněl pochlubit novými knížkami! V závěru roku vyšly čtyři knížky pro děti: aktualizované vydání Encyklopedie pro žáčky (Albatros), Čertovská pohádka (Fragment), knížka hádanek Hádej, hádej, hadači (Knižní klub) a kolekce písniček Jak počítají koťata (Portál). A také jedna knížka pro dospělé – šedesátka sonetů Červené paraplíčko (Šulc-Švarc). Třináctero ukázek z Červeného paraplíčka najdete v souboru Ukázky/Poezie.

Přívětivou zimu, nejlépe na Havaji, a hodně štěstí v roce 2011!

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.