Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Co jsem dělal v zimě 2020

Na chalupě je dobře od jara do zimy, ale jakmile uhodí mrazy a začne vát nekonečný severák, který hučí jako motor tryskáče, je lepší zmizet do Prahy, k teplému radiátoru ústředního topení a mezi lidi. Sudetský splín je k nepřežití! Ale letošní zavirovaný rok nás nutí lidem se vyhýbat. Ani ne tak rok, jako vláda a ministr zdravotnictví.

„Milý Slávku Janoušku, / nezapomeň na roušku. / Kdo si ji dá na hubu, / ten odvrátí záhubu,“ píšu písničkáři, který připravuje CD písniček na mé texty a on mi odpovídá: „... i kdo ji má na hubě, / neunikne záhubě.“

Vakcína proti koronaviru zatím není a nějaký čas asi nebude, tak si musíme vystačit s humorem. Moc nám toho nezbylo, letošní Svět knihy byl zrušen, podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě rovněž, odloženy jsou besedy se čtenáři a autogramiády, stejně jako divadla a koncerty.

Stopku dostal i seriál autorských čtení v českém centru PEN klubu, ale chytří lidé přišli na to, že se to dá zvládnout i virtuálně: autoři budou číst do kamery a zájemci si své autory najdou na webu PEN klubu. 18. listopadu jsem byl na řadě já, básně z mé nové knížky četla Blanka Hejtmánková a já jsem jí to kazil svými komentáři. Záznam je k vidění zde na mém webu.

Na samotnou tvorbu je koronavirus krátký, tak si aspoň cvičně píšu básničky – jednu zařazuji sem, jako doklad, že se neflákám (i když se flákám).

Psychopati vládnou světu

Dobrý přítel z internetu
přeposlal mi moudrou větu:
Psychopati vládnou světu.

Prezidenti, rezidenti,
supermani, prominenti,
stratégové korporací,
papaláši splachovací.
Vždycky velí, kráčí v čele,
likvidují nepřátele,
hrabou prachy, nejsou skoupí,
nás i svět si hravě koupí.

Netvrďte mi, že se pletu.
Psychopati vládnou světu,
my skončíme někde v ghettu.

Také knihy se dají psát, překládat a vydávat, i když panuje nouzový stav. Srbský básník a překladatel Alexandar Čotrič přeložil a vydal třísetstránkovou antologii českého aforismu. Úctyhodný počin!

Antologie českého aforismu

Na ukázku přikládám kopii dvoustrany s mými aforismy. (Těch stran tam mám celkem osm.)

Dvoustrana s aforismy Jiřího Žáčka

Co se ještě povedlo? Uvidíme na jaře. Přeju sobě i vám láskyplné Vánoce a dobrý rok 2021 bez virů a bez pitomců. Tak uvidíme.

PF 2001

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní