Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Co jsem dělal na podzim 2021

Jiří Žáček na textové dílně Slávka Janouška

2. října jsem pobyl na Textové dílně Slávka Janouška v Kdanicích u Sobotky. Sešlo se na ní cca 25 zpěváků, zpěvandulí, textařů, textařek a muzikantů, de facto konkurentů, ale takových, co si fandí. Texty, které psali na dohodnutá témata, byly obdivuhodné, a když je stačili i zhudebnit, zazpívali je s kytarou nebo třeba harmonikou. Smekám! Skvělá parta.

Textová dílna Slávka Janouška

Píseň Můj kraj zhudebněná S. Janouškem byla v září a říjnu nejhranější písní rádia Proglas. Můžete si ji poslechnout zde.

Na říjnovém knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě jsem se na stánku svého mateřského nakladatelství sešel s paní nakladatelkou Veronikou Baštovou a s prozaičkou Magdou Váňovou. Atmosféra jako vždy sympaticky komorní.

Jiří Žáček na říjnovém knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě

Klub českých a slovenských spisovatelů mi udělal radost Cenou Františka Hrubína, kterou jsem převzal 21. října v Gymnáziu Karla Čapka na Dobříši.

Cena Františka Hrubína

Cenu mi předala středočeská hejtmanka Petra Pecková, ceremoniálu se zúčastnil i předseda Klubu Lubomír Brožek, starosta Dobříše Pavel Svoboda, ředitel gymnázia Jiří Kastner a ještě paní učitelky a slečny studentky.

Předávání ceny Františka Hrubína

Předávání ceny Františka Hrubína

Prvního listopadu jsem v pražské kavárně Ad astra přivítal na svět básnickou prvotinu Lukáše Smrkovského Výstřední klobouk. Autor má smysl pro humor, takže křest byl veselý. A s klobouky.

Jiří Źáček na křtu básnické prvotiny Lukáše Smrkovského

Jiří Źáček na křtu básnické prvotiny Lukáše Smrkovského

Na Festivalu dětského čtenářství v Liberci ve dnech 3. a 4. listopadu jsem třikrát besedoval s malými čtenáři, vydatně a hlavně znamenitě mi při nich pomáhal herec Václav Helšus, který četl ukázky z mých knížek. Václave, díky!

Jiří Źáček na Festivalu dětského čtenářství v Liberci

Jiří Źáček na Festivalu dětského čtenářství v Liberci

V brněnské kavárně Trojka proběhla 4. listopadu vernisáž výstavy dětských obrazů inspirovaných mými básničkami. U dětí to mám dobré, co?

Pozvánka na vernisáž výstavy dětských obrazů inspirovaných básničkami Jiřího Žáčka

Své 76. narozeniny jsem oslavil s rodinnou smečkou v restauraci Vltava na vltavské náplavce. Dokonce jsem si přitom zarybařil – viz foto. A co si přeju k narozkám? Ať žiju!

Oslava 76. narozenin Jiřího Žáčka

Muzikant Karel Mařík mi osobně přinesl dvojalbum Zpověď, pro něž zhudebnil 22 mých básní; zpívá je Daniel Hůlka, František Černý, Helena Vondráčková, Petr a Marta Jandovi, Ivana Klimentová, Marta Berkyová, Igor Timko, Roman Zach a Jan Dolanský, Kristýna Peterková a také sám autor hudby. Kazeta s dvojalbem a knihou mých textů vypadá velmi elegantně, ale hlavní je, že písničky jsou šmrncovní (jak jsme říkávali zamlada). Posuďte sami – ukázky najdete zde.

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní